Műanyagmentes élet! Ötletek a megvalósításhoz

eltakarítását megkezdték ugyan, de az utánpótlás folyamatosságáról gondoskodnak az emberek: minden percben egy kukásautónyi műanyaghulladék kerül az óceánba. Ha esetleg erre az a válaszod, hogy a tenger messze van, akkor elég, ha a Tiszán szétnézel, mert ott is elég borzasztó a helyzet.  Emellett azonban közvetlen módon is érintheti károsan az egészségünket a műanyag, mert gyártásuk során rengeteg káros adalékanyagot használnak. Kutatók kimutatták hormonkárosító anyagok jelenlétét bizonyos műanyagfajtákban. A hőre lágyuló műanyagokból – amilyen például a PVC – káros anyagok oldódnak ki, ezért ilyenben semmiképp ne tárolj élelmiszert. 

Nem csak a műanyag zacskó és a csomagolás a probléma!

A legkülönfélébb és leghétköznapibb dolgokban is találunk műanyagot, sokszor olyan tárgyakban is, ahol nem is számítanánk rá. Mikroműanyagokat tartalmaznak bizonyos kozmetikumok (pl. csillámpor), de kioldódik a szintetikus textíliákból és mikroszálas anyagokból is. Ha az utcán körülnézel, rengeteg cigarettacsikket láthatsz, amelynek a filtere műanyagból készül.

Nem minden műanyag gyűjthető szelektíven!

Nagyon sok féle műanyag létezik, és nem minden műanyag kerülhet a sárga kukába! Azt gondolnánk, hogy a csomagolásokon lévő egymásba forduló nyilakkal körbezárt háromszög arra utal, hogy a műanyagot a szelektív kukába dobhatjuk. Nem feltétlenül! A műanyagoknak csak egy része hasznosítható újra. Magyarországon nagyon alacsony, mindössze 25%-át gyűjtjük külön a szelektálható tárgyaknak. Budapesten például a sárga kukába az 1-2-4-5 PIC (PET, HDPE, LDPE és PP) jelzésű műanyagok kerülhetnek, ha tiszták! Ez a szabályozás sajnos megyénként változik, ezért nehéz követni, hogy valójában mit is kellene a szelektív kukába dobnunk.

Az egyszer használatos műanyag zacskók vékonyságuk miatt például nem gyűjthetők szelektíven, ugyanis a műanyag-feldolgozóipar nem tud velük mit kezdeni. Lebomlani nem tudnak a fent már említett ok miatt, másrészt a biológiai bomláshoz szükséges körülmények sem adottak a hulladéklerakókban. Ezért nem jó választás például a növényi (pl. kukoricakeményítő) alapanyagból készült zacskó, tányér sem, mert ezek számára nem biztosított a lebomlási folyamat.

Számomra az a konklúzió, hogy már maga a szelektív hulladékgyűjtés is borzasztóan bonyolult, és nem biztos, hogy megoldás a problémára! A legjobb, ha eleve nem kerül a háztartásba műanyag, ami bonyolultnak tűnik a mai világban, de odafigyeléssel és szervezéssel megoldható. Befőttes üveg, doboz, vászonzsák és táska. Egyáltalán nem ördögtől való dolog ezekkel intézni a bevásárlást, sőt akár még menő is lehet!

Tippek és ötletek a műanyagmentes vásárláshoz

  1. Amit csak lehet, vásárolj csomagolás nélkül, vagy vigyél magaddal csomagolóanyagot (vászontáska vagy bármilyen zacskó, doboz, tároló, befőttes üveg).
  2. A műanyag csomagolású termékek közül részesítsd előnyben azokat, amelyek ténylegesen a szelektív szemetesbe kerülhetnek. Ehhez szükség van némi kutatómunkára, hogy megtudd milyen szabályozás érvényes azon a településen, ahol laksz. 
  3. Mondj határozottan nemet az egyszer használatos műanyagokra!
  4. Részesítsd előnyben az újrahasznosított csomagolású termékeket.
  5. Részesítsd előnyben a visszaváltható csomagolású termékeket.
  6. Vásárolj piacon, kiskereskedésben, zöldségesnél, hentesnél, mert így személyes kapcsolat alakulhat ki az eladó és közted. Egyszerűbb lesz a dolgod, amikor nem kérsz plusz zacskót a vásárláskor, és nem kell minden alkalommal újra elmagyaráznod, hogy miért. Mindeközben magyar kisvállalkozást támogatsz, azaz közvetlenül egy másik család megélhetését biztosítod. Ha nyitott szemmel jársz, észreveheted, hogy léteznek olyan boltok, ahol kimérve vásárolni. A piacokon általában van olyan stand, ahol rizs, lencse, bab és olajos magok, esetleg aszalványok kaphatók kimérve. Török-arab élelmiszerboltokban is vásárolhatsz így fűszereket, teákat, magvakat, hüvelyeseket, gabonákat. Itt csak annyit kell tenned, hogy kedvesen megkérdezed: „Kérhetem a saját dobozomba/zsákomba/üvegembe?” Ha mindig ugyanoda jász vissza vásárolni, akkor egy idő után megszokják, sőt örülni is fognak neked. Emellett egyre több kifejezetten csomagolásmentes bolt nyílik, ahol nagyon szuper, helyi termékeket vehetsz, és kifejezetten kérik, hogy vidd magaddal a csomagolóanyagot vásárláskor.
  7. Gondold végig, hogy mire van szükséged, és ha kell, írj listát, mert így könnyebb tudatosan vásárolni.

A cikk további részét az 5 ELEM MAGAZIN NOVEMBERI SZÁMÁBAN olvashatod.