Műhelyzöldítés

Ez a kérdés már a kezdetektől fogva porondon van, célunk hogy az iroda-műhely vonalon is minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzünk.

Termékcsomagolás

A vásárokban nem adunk még papírtasakot sem, a postázandó csomagokhoz nem használunk pufiborítékot, a celluxot is jó ideje lecseréltük papír alapúra. Minden csomagot papírba csomagolunk, és lehetőség szerint újrahasznosított papírcsomagolót használunk. 

újrahasznosított csomagolás

A csomagolást igénylő termékeknél is a minimalizmusra törekszünk, és a természetes, helyi alapanyagokat részesítjük előnyben.

És amikor mi szerzünk be termékeket, mindig kérjük a szállítót, hogy ne használjon műanyag csomagolást, és csak papírba csomagoljon. Ezt nem mindig tudják teljesíteni, de ha egyre többen kérjük ezt, előbb-utóbb változni fog a szolgáltatás ezen része. Csatlakozz te is!

Terméktervezés

A textileket úgy választjuk ki, hogy minél tovább szolgálják a háztartásokat. A vászonzsákokhoz, táskákhoz használt textilek Európából származnak, és a gyártásuk magyarországi varrodákban történik. A termékcímkéket is hazai cégek készítik. A termékek tervezésénél arra is figyelünk, hogy minél kevesebb szabási hulladék keletkezzen.

A mintázáshoz hazai illetve európai gyártású, ftalátmentes, vízbázisú, környezetkímélő textilfestéket használunk.

A terméktervezésnél időnként akár 1 év is eltelik, amíg meggyőződöm arról, hogy a termék a lehető legjobb formáját érte el, és megfelel az általam felállított követelményeknek.

Papírgyár

Az iroda a legkritikusabb terület, ahol rengeteg papír keletkezhet. Itt a is minimálisra törekszünk. Elektronikus számlát küldünk, a vásárokban nem ússzuk meg a nyugta adást, de ezen felül csak azt nyomtatjuk ki, amire a könyvelőnek például feltétlenül szüksége van. 

De mindezek ellenére is keletkezik szemét és hulladék a műhelyben. Arra törekszünk, hogy a legkevésbé termeljük ezekkel a környezetet. A kiürült festékes tégelyeket például évente egyszer elvisszük a hulladékudvarba, mert ez veszélyes hulladéknak számít. A textilmaradékokat amennyire lehet újrahasznosítjuk (pl. a workshopokon, de készültek már tűpárnák is szabási hulladékkal tömve), és tervben van, hogy felvesszük a kapcsolatot valamelyik textil-újrahasznosító céggel, hogy a maradékot kezelje.