Karácsony hulladékmentesen

Hetek óta készülök arra, hogy megosszam veletek az én karácsonyi készülődésem kulisszatitkait, amíg alszik az asszisztens, remélem, be tudom fejezni.

Ajándékok:

A gasztro vonalra erősítettem rá idén. Például a család szinte minden tagja kap mézeskalácsot vagy kekszet, és a csomagolás is az ajándék része lesz, még egy kicsit csigázlak benneteket, hogy mi is az.

vászonzsák mikulás zsák ajándék karácsony

A bölcsődei “nénik” szörpöt (Szorgos Gazda), kézműves csokit és szappant kaptak vászontáskába csomagolva.

Sütés:

Amit lehet, csomagolásmentesen szerzek be, és csak akkor használok sütőpapírt, amikor végképp muszáj. És a vaníliaaromát Bea Johnson könyve szerint érlelem már hetek óta (bevágott vanília alkoholmámorban). 

vanília aroma házilag

Dekoráció:

Idei nagy kedvenc a mandarinhéj szaggatás sütiszaggatóval. Ebből készült füzér, ajándékkísérő, amúgy pedig nagyon jó móka. A karácsonyfa díszek a tavalyiak, és kb. ennyi, nem visszük túlzásba.

mandarinhéj dekoráció karácsony

Csomagolás:

Vászonzsák és táska az alap, illetve a tavaly készült furoshiki kendők.

csomagolás textil vászonzsák furoshiki

És a mézeskalácsokat méhviaszos csomagolóba csomagoltuk, amit magunk készítettünk. Kipróbáltam a sütős verziót és a vasalósat is. Utóbbi vált be! Tönkretettem egy reszelőt (tömb méhviasz reszelésével) és egy ecsetet (ha vasaltok, nincs rá szükség), de csak, hogy nektek már ne kelljen.

méhviaszos csomagoló mézeskalács gasztroajándék hulladékmentes

Ép elme:

Ez volt az idei évben a legfontosabb számomra, mert ha én jól vagyok, általában mindenki más is elég jól van. Idén bevonom az öcsémet is a főzésbe, ez remélem, hogy szolgálja az ép elme megőrzését, de így nem csak rajtam áll a bevásárlás és főzés.

Listákat írtam arról, hogy mit szeretnék főzni-sütni, majd a 3/4-ét kihúztam! A kevesebb több, idén nem őrülünk meg. Aki nem ért egyet ezzel, megeszem! Boldog Karácsonyt nektek!

slowkarácsony mindfulness lassulás karácsony

Fotók: első és utolsó: Pinterest, a többit én követtem el.