Leves, alaplé

Nagy levesrajongó vagyok, télen, nyáron! De télen különösen jól esik esténként egy tál forró leves, csak gyorsan készüljön el! Ehhez viszont kell valamilyen adalék, hogy rövid idő alatt ízletes levest tudjak készíteni. És persze legyen hulladékmentes is! Nézzük, milyen lehetőségeket találtam.

  1. Nulla hulladékos alaplé

Korábban főzésnél összeszedegettem a levesbe való zöldségek héját, szárát, jól megmosva lefagyasztottam, és amikor sok összegyűlt, főztem belőle alaplevet. De amióta komposztálunk, bevallom nincs kedvem ezzel bíbelődni.

Előnyök: pénzbe nem kerül és értékes ízeket és tápanyagok nyerünk ki a zöldségmaradékokból

Hátrányok: helyet foglal a fagyasztóban, időfaktor, sötét színűre színezi a levest

nulla hulladékos alaplé leves hulladékcsökkentés vegeta

Ha mégis belevágnál, így készítsd:

  1. Amikor főzöl, tedd félre a megmosott zöldségek héját, végeit, amit amúgy beletennél egy zöldséglevesbe (krumplihéj, hagymahéj és végek, répa, fehérrépa héja, végei, zeller zöldje, karalábé és zeller héja stb.). 
  2. Amikor egy nagyobb mennyiség összegyűlt – nálam, amikor megtelik ez a doboz – akkor előveszek egy nagy lábost, és felteszem főni jó sok vízzel.
  3. 1 óra után lekapcsolom alatta a gázt, és megvárom, amíg kihűl.
  4. Az eredeti receptben leszűrik, én egy merőkanállal szoktam bénázni, és befőttes üvegekbe (és mellé) töltöm a löttyöt. Majd mennek a fagyasztóba. A kifőzött zöldségmaradványok pedig a komposztba.
  1. Házi vegeta

Az eredeti vegetában sajnos nátrium-glutamát van és csomagolt, nekem nagyon sós is. De pl. elkészítheted otthon is Ökoanyu receptje alapján.

Előnyök: pontosan lehet tudni, milyen zöldség van benne, annyit készíthetünk, amennyire szükség van

Hátrányok: időfaktor

bevásárlás vászoknzsák csomagolásmentes hulladékmentes nulla hulladék

Szorgos Gazdánál lehet például befőttes üvegbe eltett sózott zöldség-darálmányt venni, amiből 1 evőkanálnyi elég, hogy felturbózzuk a levest. Az üveg pedig visszaváltható nálunk.

  1. Kimérős szárított zöldség

Nekem mostanában ez vált be! A Ligeti boltban, de a Rákóczi téri csarnokban is lehet venni kimérősen.

Előnyök: saját befőttes üvegbe annyit veszek belőle, amennyire szükség van

Hátrányok: ilyen nem jut eszembe.