A nátha és a zsebkendő

Múlt héten elég sok stressz ért minket, felújítás, emiatt elutaztuk, aztán a lakás rendbe tétele, és az idő is elég kedvezőtlenre váltott. Az egész család megbetegedett. Így előkerültek a már jól bevált módszerek.

Immunerősítésre egy ideje Gyuri bácsi tanácsát követve csalánteát iszom. Ha stresszesebb időszak van, akkor esténként ezt kiegészítem citromfű teával, mert, ha a lélek rendben van, akkor nagyobb az esély arra, hogy a test is rendben lesz.

Anyósom nagy találmánya nagyon egyszerű, egész évben pár csepp citromlével issza a vizet, azóta nem volt beteg. Én nemrég felfedeztem a homoktövist, és azóta ezzel is támogatjuk az immunrendszerünket, C-vitamin tartalma tízszerese a citroménak. A Szatyorboltban visszaváltható üvegben árulják.

Csipkebogyó tea is nagyon jó, kimérve kapható a Ligeti boltban is, vagy papírzacskóban bármelyik patikában. Felforralt, de lehűtött vízzel leöntök egy marék csipkebogyót, és egy éjszakát áztatom, aztán hűtőben tárolom.

csipkebogyó tea, immunerősítés, hulladékmentes

Ha megérintett a nátha szele, elkészítjük a következőket:

  • gyömbértea (meghámozott gyömbért szeletekre vágva vízben forralunk, amíg aranysárga nem lesz), amikor picit kihűlt citromot és mézet teszünk bele.

gyömbér méz citrom megfázás nátha hulladékmentes

Ha már takonykór van:

  • az elixír (apróra vágott gyömbér, citrom, méz és kurkuma)
  • bodzatea
  • kakukkfűtea (torokbántalmakra)
  • hársfatea (ha köhögés is van)
  • propolisz (erre van egy nagyon szuper spray kupakos üvegcsénk, így rögtön a torokra lehet juttatni a tinktúrát).

Sajnos én egész évben allergiás vagyok, így sok zsepi fogyott. Sokat kerestem megfelelő textilzsebkendőt, de csak ilyen nagypapást találtam egy Aranypók boltban. A neten lehet vásárolni szebbeket, például a Hulladékmentes.hun, de nekem szükségem van arra, hogy megtapogassam, úgyhogy egyelőre maradnak ezek a régi csíkosak.

textilzsebkendő hulladékmentes

Ha neked túl sok a textilzsebkendő használata, egy másik hulladékcsökkentő ötlet, ami a férjemtől származik, az a zsepi felezése. Egy fél zsepi sokszor pont elég, rögtön a kukába mehet, kevesebb a cseppfertőzés esélye is.

Egy másik praktikus dolog, ami allergiára és náthára, felső-légúti megbetegedésekre egyaránt jó: neti kanna. Először nagyon furának tűnt, el se tudtam képzelni, hogy használjam. De ez a videó meggyőzött, hogy nem is nehéz. Parlagfű szezonban minden reggel érdemes használni, és nátha, influenza esetén is, remekül kitisztítja az orrjáratokat, így könnyebben átvészeljük a náthás vagy allergiás időszakot, és a felülfertőződés is elkerülhető.

1%-os sóoldatot kell készíteni, azaz 1 gramm só és 1 dl langyos víz keverékét, majd öblíteni naponta többször is.

neti kanna, neti kancsó, megfázás, hulladékmentes, nátha