A textilzsebkendő, szalvéta mosása

A nátha posztban írtam már arról, hogy a zsebkendőt hogyan kezdtem lecserélni textilzsebkendőkre. Azóta az is kiderült, hogy nagyon sokat lehet ezzel spórolni, a műanyagszemét csökkentéséről már nem is beszélve.

textilzsebkendő, textilzsepi, fenntartható, vászon, pamutvászon, hulladékmentes

A textilzsebkendő az orromat is sokkal jobban kíméli. Én nem szoktam vasalni őket, mert ehhez lusta vagyok. Használat után egy műanyag dobozban gyűlnek, ebben nincs semmiféle folyadék, így kvázi szárazon várakoznak a mosásra. Mosás előtt kiszedem őket, és ebbe a dobozba engedek meleg vizet (kb. 1 l), hozzáadok kb. 1 evőkanál nátrium-perkarbonátot, és 2-3 órát áztatom őket.

Még egy trükköt vetek be: amikor visszadobálom őket a meleg, perkarbis vízbe, ezt széthajtva teszem, és egy fakanállal lenyomogatom, hogy mindenhol ellepje a víz, és néha, ha arra járok meg is kevergetem. Látszik, hogy szépen pezseg a víz, dolgozik a folttisztító.

Lehet marhaepe szappannal is kezelni őket mosás előtt, ezzel nem kell várni 2-3 órát, csak mondjuk 15 percet, de nekem ez a módszer jobban bevált. Ugyanezt az eljárást követem a textilszalvéták mosása esetén is, de csak akkor, ha nagyon koszosak lettek. Enyhe kosz esetén csak bedobom őket a rendes szennyesbe, majd 60 fokon mosom a törülközőkkel, ágyneműkkel és a textilzsebkendőkkel együtt.

Még egy dolog, amivel könnyebbé teszem az életem, félbehajtva akasztom fel zsepiket és a szalvétákat is száradni, így amikor leszedem őket, csak "le kell csippenteni", külön hajtogatás nélkül mehetnek a tároló kosarakba.

tetxilszalvéta

Lelőhelyek:

Nagyon vidám mintájú textilzsepiket lehet kapni Bless you hazai készítőnél, sok környezettudatos boltban is megtalálhatók a termékei (Zöldbolt, Ligeti bolt). Az első képen látható csíkos is tőle van.

Textil szalvétát pedig találsz nálunk a webshopban is kender- és pamutvászonból is!