Babacuccok 2.

Az étkezést már részben érintettem egy korábbi bejegyzésben. A babás létnek azonban egy csomó olyan területe van, ami ontja magából a szemetet. A nedves törlőkendőktől, a papírtörlőn át a Gellért-hegynyi pelenkahalomig, ami kb. 3 év alatt felhalmozódik.

Tudatossággal egy csomót meg lehet előzni. Előre bocsátom, hogy 1. számú asszisztenssel nekünk nem sikerült abszolút nulla hulladékkal babázni, de nagyon nagy mértékben lecsökkentettük az így keletkező szemetet, és még nagyobb lelkesedéssel várjuk a 2. számúval ránk váró hulladékcsökkentő kalandozást.

1. Kajálás

Az eszközök terén a műanyagmentességre törekedtünk. Emellett nem használtunk szilviát, akármennyire tutijó barátnő is ő. 
Konyhai ronggyal és szivaccsal töröltük az elképesztő trutyit, amit az akkor épp blw-zni (igény szerinti hozzátáplálás) kezdő – majd haladó szintű kisgyermek maga után tud hagyni. Igen, minden étkezésnél. Néha hagytuk, hogy odaszáradjon az etetőszékre, a gyerekre és a padlóra (akkor még a kutya is besegített takarítani), az ép elme és a boldog gyerek sokkal fontosabb, mint a tiszta múzeum lakás. A gyermek pofikáját és kezecskéit kis, megnedvesített törölközőkkel töröltük le, és ezek még ma is használatban vannak. Illetve még várandósan vettem 4db konyharuhát, felnégyeltem és leszegtem őket, ezek a kis rongyok is nagyon jól jöttek mindenféle helyzetben.

nemszilvi, papírtörlő, hulladékmentes, nulla hulladék, baba mama
kis törülközők nedves törlőkendő, szilvia helyett, a nemszilvi elődei
A gyermek 1 éves kora körül megtanulta magának megtörölni a száját. 
Pici baba korában rengeteget bukott, és ez sajnos sokáig tartott. De a tetra pelenka és az anyósoméktól kapott flanel kendők (dupla rétegű) megoldották a helyzetet.

2. Pelenkázás


Erről szeretnék még bővebben is írni, anno vegyesen használtunk eldobható és mosható pelenkát, a bölcsődével szinte csak eldobhatót sajnos. Tapasztalat nélkül nem a legjobb mosható pelenkákat szereztem be, de sokat tanultam a helyzetből, és most jól felvértezve vágunk neki a második körnek.

Anno a rohamcsomagunkban (alapmű: Kicsivel könnyebb c. könyv Jónás Anna) is eldobható pelenka volt, mert nem volt elég moshatónk.
 És tudom, hogy vannak mamik, akik a gyerek rózsaillatú hátsóját is vízbe áztatott pamutronggyal törlik, de ez nálunk nem ment, úgyhogy maradt a nedves törlőkendő, és igyekeztünk minél kevesebbet használni belőle. Majd a 2. számú asszisztenssel szeretném kipróbálni az EC-zést, az ázsiai bilit, és mindent, ami még jobban közelebb visz a hulladékmentességhez.

pelenkazsák, rohamcsomag, vászonzsák, ökozsák, baba mama

pelenkazsák

3. Játék

A játékok terén van a legkevesebb ráhatásunk, mert a legtöbbet ajándékba kaptuk. Mi igyekszünk fajátékokra koncentrálni, és eleve megelőzni, hogy venni kelljen játékot, mert már a várandós időszakban frászt kaptam a játékszivacsszőnyeggel kitapétázott, játékgyári bombával megtámadott nappalik képétől.

baba mama, kincseszsák, montessori, babajáték 

A kevesebb több, és a gyermek természetesen tök jól el van fél órán keresztül egy palackkal is.

babamama, montessori, kincseszsák, ökozsák, cekker

kincseszsák mindenféle érdekes felületű tárggyal – szigorúan szülői felügyelet mellett

 

Kis kreativitással és némi Montessori kutatással ilyen szuper csomagocskákat lehet összerakni, amik mindenféle kritikus helyzetben (is) jól jönnek (pl. banki ügyintézés, orvosi váróterem és hosszú autós utazás).

baba mama, montessori, ökozsák, cekker

orvosos játékhoz – a kalciumos tartóban rizs, pillanatragasztóval megerősítve

A Mikulás-csomagot is nagyjából otthon meglévő dolgokkal raktuk meg, és vászonzsákba csomagoltuk műanyag zacsi helyett.

mikulás zsák, baba mama, ökozsák, vászonzsák, cekker