Babazsúr, ünnepek minimális hulladékkal

Tavaly, amikor a kislányunk 3 éves lett, nagyon szerettem volna minimális hulladékkal megtartani a szülinapi zsúrját. Nem volt túl sok időnk a tervezésre, ezért minden lépésnél igyekeztünk egyszerűsíteni a részleteken. Idén pedig már túl vagyunk a 4. szülinapi bulin, egyre több tapasztalat gyűlik, egyre ügyesebbek vagyunk!

Végigvettem a nagy csomópontokat:

  1. torta
  2. rágcsálnivalók
  3. innivaló
  4. dekoráció

A torta a legegyszerűbb hulladékmentes szempontból, ha mi sütjük, akkor a kezünkben a kontroll, hogy mit is veszünk hozzá, mi kerül bele. A bölcsődébe vitt tortánál sajnos csak a cukrászdait fogadják el, annak a doboza, ha összekenődik, nem szelektálható. Katicabogár tortát szerettem volna, de nagyon. Végül az ételfesték és a marcipán olyan csomagolású volt, amit nem tudtam szelektálni, a többi hozzávalóinak vagy nem volt csomagolása vagy szelektálható. 

Rágcsálnivalók: felcsíkozott répa, paprika, uborka, hummusz mártogatós és tévéropi a közeli reggelizőhelyről saját dobozba vásárolva. De nem tudtuk megállni, hogy vegyünk egy-két zacskó chips-et. 

Innivaló: szörp, limonádé, a felnőtteknek bor és sör. 

A partikon általában műanyag tányérokat, evőeszközöket használnak, mi ezt egyszerűen kihagytuk. A rendes porcelán tányérokat és poharakat tettük az asztalra, a gyerekeknek ilyenkor előveszem a tartós műanyag poharakat. Ha nincs elég üvegpohár, befőttes üveggel is ki lehet egészíteni a készletet ideiglenesen. Varrtam még néhány textilszalvétát egy régebbi asztalterítőből, hogy biztosan legyen elég.

ünnep textilszalvéta buli születésnap hulladékmentes zero waste

A dekorációhoz a férjem ragaszkodott a lufikhoz, a gyerekek imádják, ennyi, ezt elengedtem. Készítettem viszont két zászlófüzér sort textilmaradékból és egy szalagból. Ezt varrás nélkül is össze lehet dobni tűzőgéppel. Én a varrás mellett döntöttem, mert az a tervem, hogy évről évre ezt fogjuk majd felaggatni. Idén is ezt használtuk, nagyon látványos!

ünnep banner buli születésnap hulladékmentes zero waste

Rengeteget festünk Borissal ikeás tekercses papírra, néhány méretnyi festményből készítettünk néhány kör alakú harmonika díszt (nem tudom a tisztességes nevét). 

Ehhez kell: 60*20 cm-es papírdarab, 3 gemkapocs, olló és egy kis madzagdarab

A csíkokhoz a festményt hosszanti oldal mentén félbe vágtam, 2 centis hajtásokkal harmonikára hajtogattam, majd félbe hajtva összetűztem a gemkapcsokkal, fölül-alul és középen. Az egyik kör szélén lévő gemkapcsot kicsit kijjebb húztam, és belefűztem a madzagot, hogy fel lehessen akasztani. Mivel ragasztás nélkül készül, szét lehet szedni és jövőre újra összerakni.Nem szakadtak el, idén is szuper díszeként szolgáltak.

ünnep dísz buli születésnap hulladékmentes zero waste

Elég büszke voltam magamra addig, amíg a férjem a lufivásárlásból haza nem tért ezekkel:

ünnep textilszalvéta buli születésnap hulladékmentes zero waste

Sebaj, majd jövőre :D! És ebből is, amit lehetett eltettünk, és idén is használtuk: a csákókat és a "Boldog születésnapot!" feliratot, sőt idén kaucsukból készült lufikat is sikerült beszerezni egy kínai boltban!