Befőzés 2. - még több hulladékcsökkentő tipp

Folytatom a befőzéshez kapcsolódó hulladékmentes tippeket, mert az évek alatt még két lépéssel kerültem közelebb ezen a téren a hulladékmentességhez, műanyagmentességhez.

lekvár befőzés hulladékmentes műanyagmentes címke

Megszabadultam a műanyag befőző tölcsértől (adománybolt). Helyette vagy ezt a hőálló üvegből készült mércekancsót és - ha szükséges - merőkanalat, vagy a butlersben talált fém tölcsért használok. Nem olvad több műanyag a lekvárokba, szószokba.

lekvár befőzés hulladékmentes műanyagmentes pyrex

A festőszalag használata címkézéshez nagyon jó ötlet volt, de nem túl környezetbarát, hiszen ragasztózva van a szalag. Bea Johnson könyvében említi, hogy a szülei szimpla tejet és papírt használtak. Hát mi nem iszunk tejet, és ezért nem fogok venni. Volt itthon viszont szójatej, és kipróbáltam, tökéletesen működik, rizstejjel viszont nem.

Egy kis pohárba öntöttem egy ujjnyi tejet, és a méretre vágott (hátoldalán gyerekfirka-nyomos) cetliket ecsettel megkenegettem, majd fölragasztottam a befőttes üvegekre. Száradás után feliratoztam őket. Ennyi! Befőzésre fel!

lekvár befőzés hulladékmentes műanyagmentes letölthető címke ajándék

És most jön a meglepetés! Készítette nektek letölthető, nyomtatható befőttes üveg címkéket kétféle méretben. Ebben az a jó, hogy használt papírra is nyomtathatod, és felragaszthatod akár ragasztó stifttel, vagy a fenti tejes módszerrel. Vagy akár saját magad is kutyulhatsz környezetbarát ragasztót.

A letöltéshez katt ide: kicsi és nagy :)