Nemgyökér kenyér 2*5 perc alatt

Évek óta szerettem volna beépíteni a kenyérsütést az életembe, mert így pontosan tudnám, hogy mit eszek, nem kell foglalkozni azzal, hogy van-e nálam zsák, vagy nincs, amikor vásárolok, isteni az illata, és jó kis stressz levezető is.

Gondoltam én... De mindegyre csak stresszforrás lett, főleg a kovásznevelgetés. Mindenkinek megnéztem, kipróbáltam a receptjeit, Dragomántól Limaráig, de szokás nem lett egyikből sem. Aztán jött a tudjukmi, és az egész ország hirtelen pékinassá avanzsált, kivéve engem, mert épp gyermekáldásra készültem, és gondoltam, hogy süssön kenyeret az, akinek hét anyja van!!!

Aztán nyáron újra szembe jött a gyökérkenyér, és kipróbáltam. Elsőre jól sikerült, aztán másodjára is, de nem tetszett a formája. Ezért kitaláltam, hogy Dragomán György parasztkenyér módszerét ötvözöm egy gyökérkenyér recepttel, és a saját konyhámra szabom. Így lett egy kis szervezést ugyan igénylő, de max. kétszer öt percet igénybe vevő, dagasztást nem igénylő, szeletelhető, hulladékszegény kenyerem. :)

kenyérsütés

Íme az én formában sült, hosszú kelesztésű nemgyökér kenyerem.

Előkészítés (5 perc):

  • 500 g liszt (max. 200 g teljeskiörlésű)
  • 4-5 g szárított élesztő
  • 12 g só
  • 4 dl langyos víz

Egy tálban mindent összekeverek, és meleg helyre (sütő) teszem kelni legalább 8 órára. Általában reggel keverem be (5 perc), és este sütöm meg. A tálat én sem mosom el később, mint Dragomán György, mindig ebben keverem a kenyértésztát.

Formázás (5 perc):

A tiszta konyhapultot alaposan belisztezem, kiborítom rá a tésztát, és alányúlva széthúzogatom, ameddig nem lesz nagyjából téglalap formájú. A rövidebbik oldalát feltekerem, és csavarok rajta kettőt. Elég ragacsos a tészta, ezért egy spatulával szoktam noszogatni, és a konyhapultot is ezzel takarítom, majd nemszilvivel törlöm le.

Sütés:

A tésztát enyhén kiolajozott hosszúkás kenyérsütőformába teszem, és ha van még 10 percem, akkor egy konyharuhával letakarva még egy kicsit pihentetem. A sütőt egy kissé előmelegítem, és egy tiszta fém edényben vizet teszek be.

Kétszer 25 percet sül, először 230 fokon, majd 210 fokon. Amikor kiveszem, konyharuhába bugyolálom, ha sikerül a formából is kiborítom. Miután kihűlt, konyharuhában és egy vászonzsákban tárolom. 4-5 napig simán friss marad, ha meg nem esszük.

Új szokást beépíteni az életünkbe általában nem egyszerű, főleg, ha háziállat, kisgyerek(ek), munka és még ki tudja mi színesíti az életünket. Nekem ez a módszer hozta meg a sikert, már fél éve heti egyszer-kétszer biztosan sütök ilyen kenyeret. Egyszerű elkészíteni, és a második 5 percben a takarítás is benne van!

Extra tipp!

Fontos, hogy a nyers tésztás eszközöket mindig hideg vízzel mossuk, különben odaköt. A nemszilvi szuper dörzsi ereje nagyon jól leviszi az odatapadt tésztadarabokat.