Mosható pelenkázás 1.

Amikor a kislányommal voltam várandós, eldöntöttem, hogy amikor megszületik, kipróbálom a mosható pelenkákat. Alapvetően környezettudatos szempontok vezéreltek, de a pénztárcakímélés sem volt utolsó szempont. Korábban már írtam a nedves törlőkendőről, olvasd el!

Az volt az a nyár (2015), amikor elért minket a menekültválság. Elkezdtem utánanézni a szíriai háború hátterének, és megdöbbentem, hogy az egyik legfontosabb kiváltó oka a vízínség volt.

Ekkor döntöttem el véglegesen, hogy mosható pelenkát fogunk használni, mert az eldobható pelenka egyik árnyoldala a gyártás során használt rengeteg víz.

Egy Facebook csoportban szereztem be néhányat használtan, és egy barátnőmtől is kaptam kölcsön jó párat. Ez azért volt különösen jó, mert neki többféle is volt, így kipróbálhattam a különféle fajtákat, a zsebesek mellett a külső-belső kombinációt és a csónakost is.

mosható pelenka gdiapers baba mama környezetbarát zero waste

Íme néhány tanulság, amit lassan másfél alatt megfogalmazódott bennem:
1. először gyűjts információt, olvass utána, nézd meg élőben, hogy mások hogyan használják.
2. ne vegyél kezdőcsomagot, mert nem biztos, hogy az a fazon jó lesz, ráadásul, ahogy a gyermek cseperedik, lehet, hogy más fajtára kell váltani.
3. ha nehéz időszakot éltek éppen (pl. költözés), adj magadnak egy kis szünetet, használj addig eldobhatót, ha úgy érzed, túl sok ez most, a te pelenka-szemét-kupacod úgy is töredéke lesz, mint egy 3 évig eldobhatót használó családé.
4. a hozzátáplálás kezdetével sokkal könnyebb lesz, türelem :).
5. a mosásnál is vannak különféle módszerek, találd meg, hogy neked mi a legjobb, és bánj óvatosan a nátrium-karbonáttal, azaz tartsd be az adagolást!

Nálunk is kellett néhány kompromisszumot kötni, például, amikor a férjem volt hosszabb ideig a kislányunkkal, akkor ő eldobhatót használt, mert csak így hajlandó a kakával elbánni. Akkor még nem találtam meg a tuti éjszakai pelenkát, így eldobhatót használtunk. És a bölcsőde sem volt nyitott rá, így a szobatisztulásig eléggé ellustultam ezen a téren. Amióta viszont megszületett a kisasszisztens, újult erővel és lelkesedéssel vágtam neki a moshatózásnak, de erről majd a következő bejegyzésben mesélek ;).

Néhány oldal, ami nekem nagyon hasznos volt:
http://temiti.hu

http://babespotty.hu

https://www.okolurko.hu/okolurko-blogja

http://www.mamami.hu/forum/showpost.php?p=1501210&postcount=173