Mosható pelenkázás 2.

Az előző bejegyzésben ígértem, hogy beszámolok a moshatózás terén szerzett az új tapasztalatokról. A nagy fészekrakó időszaka alatt átnéztem a készletünket, és szépen szelektáltam, mert volt jó pár fazon, ami nem jött be. Ezeket (tökéletes állapotúak) elvittem az adományboltba. Megtartottam azért néhány zsebes fazont, mert sosem lehet tudni, és külsőként is lehet őket használni. A Pop-in pelenkák nagyon szuperül bírták a gyűrődést, ezek is maradtak.

Egy barátnőm tanácsára beszereztem néhány szuper külsőt. Az új szempont az volt, hogy több méretes és dupla combszárnyas legyen. Ez nagyon jó döntés volt, mert az anyatejes kaki bizony elég nagy kihívások elé állítja a pelenkákat.

A kisfiam nagyjából egy hónapos volt, amikor úgy éreztem, hogy itt az idő belevágni a mosizásba. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy az új pelenkák jobban bírják az anyatejes kakit, mint az eldobható. A nyáron éjszakai megoldást keresve beszereztem egy gyapjú külsőt, amivel már az éjszakák is hulladékszegények. A gyapjú külsőt (Disana) egy Hu-Da belsővel és egy másik belsővel felváltva használom, így ha nincs időm mosni, néha kell még eldobható. És az elmenős csomagban is eldobható pelenka van, de nekem ez így elfogadható.

Fontos új információt szereztem a kakifogó papírokról. A Popolini anyatejes papírjait használom évek óta. Öt évvel ezelőtt még 100% cellulóz tartalom volt ráírva, és hogy biológiailag lebomló, ezért nagydolog esetén egyszerűen a vécébe dobtam. Most viszont már javított címke szerepel rajta, miszerint 80% cellulóz (fából) és 20% szintetikus kötőanyag (EVA - ethylene vinyl acetate) az összetétele. Megkérdeztem a Zöldbolt munkatársait, akik nagyon lelkiismeretesen utánajártak a dolognak, és tájékoztattak, hogy az a helyes eljárás, ha a kommunális kukába dobjuk, házi komposztálása sem ajánlott. Sajnos valószínűleg a piacon kapható összes kakifogó papírral ez a helyzet, csak a gyártók nem tüntetik fel ezt.

Az EVA egyébként a kötőanyag, ami azt teszi lehetővé, hogy nem mállik szét a papír az első használat után vagy közben, ahogy például egy papírtörlő tenné. Ennek a terméknek az az előnye, hogy Magyarországon gyártják, és rengetegszer kimosható, ha csak kisdolog éri. Az osztrák termék egyébként továbbra is rendelkezik tanúsítvánnyal a bécsi csatornaügyi hatóságtól, amely szerint nyugodt lélekkel lehúzható a vécén.

Gondoltam, megosztom még veletek az én rutinom, hátha másnak segít. A pelenkákat egy száraz, fedeles kukában gyűjtöm, nagyjából egy-két naponta mosok, így ez meg is telik. A kakis pelenkákat kiöblítem, és marhaepe szappannal átdörzsölöm. Nem mosom külön a pelenkákat, hanem épp, amilyen mosás megy, abba kerülnek. A tépőzáras pelenkáknál figyelek arra, hogy kényes ruhákkal együtt mosva mosózsákba tegyem őket. Belsőként tetra pelenkákat (extra betéttel) vagy prefoldokat használok. Utóbbit már fiúsra hajtva teszem a fiókba, így az örökmozgó 6 hónapos mellett kicsit könnyebb dolgom van.

Bevallom, néha besokallok, főleg, ha mondjuk 3-4 anyatejes kakacunamit dob egy nap a gép... Ilyenkor adok magamnak egy kis szünetet, eldobhatót adok a gyermekre, kifújom magam, és megyek tovább. A mosható pelenkázásnak nem egy újabb stresszforrásnak kell lennie, hanem be kell épülnie a család, háztartás rendszerébe, ami mindenkinél más és más, folyamatosan változik, és van, hogy nem építhető be, és van, hogy igen, de nem 100%-osan. Legyél rugalmas, magaddal türelmes, és tedd meg, amit éppen most meg tudsz tenni. Kíváncsi vagy, hogy én miért vágtam bele? Itt elolvashatod.